Interview René Laas

In april 2021 koos René Laas, toen Workspace Engineer, bewust voor een werkgever met een duidelijke visie en passie voor het vak. Een werkgever die hem kon uitdagen zijn expertise te vinden en die hem verder kon helpen in zijn ambitie. Hij heeft inmiddels zijn Security MVP status behaald en is vanaf 1 januari 2024 Tribe Leader Security bij RawWorks.

Hieronder zijn verhaal hoe hij dit heeft bereikt, waar hij nu mee bezig is en leuke tips voor techneuten die ook ambitie hebben!

Eerst iets over jezelf?

Ik ben René Laas, 31 jaar oud, samenwonend met mijn vriendin en hond, Microsoft en Security enthousiast, gepassioneerd BBQ-er, Formule-1 freak en de rest van mijn tijd breng ik graag door met mijn vrienden!

Hoe heb jij je Security MVP status bereikt?

Eigenlijk door gewoon te beginnen! Eerst wat advies gevraagd bij collega’s, daarna een website gebouwd en gaan schrijven. In het begin ging het vooral over de Microsoft Moderne Werkplek, op dit moment ook veel over het onderwerp Security.

Ik had ook een ambitie om te spreken op een event, samen met mijn collega Gerjon Kunst sprak ik in 2022 voor het eerst op Experts Live, nu staan we vaker samen op het podium.

En waarom Security MVP?

Lang geleden keek ik de serie ‘Mr Robots’, over een hacker. Daar ontstond mijn interesse om bedrijven en mensen te helpen om te voorkomen dat zij te maken krijgen met Security hacks. De rol van Security binnen ICT wordt steeds groter en daar wil ik me volledig op blijven focussen.

Wat houdt MVP zijn in?

Dat is in mijn geval continue bezig zijn met de Microsoft community en contributie leveren zoals, blogs, security nieuwsbrief (aanmelden kan via mijn site www.endpointcave.com), en spreken op events. Daarnaast geef ik feedback op productontwikkeling van Microsoft en mag ik één keer per jaar deelnemen aan de Microsoft MVP Summit, een evenement waar Microsoft ontwikkelingen met ons deelt.

Hoe werd je Tribe Leader Security en wat houdt de rol precies in?

Bij indiensttreding in 2021 sprak ik mijn ambitie uit. RawWorks is een organisatie met een duidelijke visie en passie voor het vak en een werkgever die mij kon uitdagen mijn expertise te vinden en mij verder kon helpen in mijn ambitie. We hebben een reis uitgestippeld waarin ik eerst mijn HBO-opleiding Business IT & Management heb afgerond. Daarna heb ik deelgenomen aan het Tap programma van RawWorks en ben ik gecoacht door Martijn van Deursen en Bert Derks. In het Tap Programma, een managementtraining, leer je veel over jezelf en krijg je inzichten gekregen waarmee je direct aan de slag kan. Na deze opleiding en het in praktijk brengen van de theorie begon het lobbyen voor een Security Tribe. Sinds 1 januari mag ik met een supertof team Security op de kaart zetten.

Wat is de missie van de Security Tribe en waar houden jullie je mee bezig?

Ons doel is om Nederlands Sneller en Slimmer te laten werken op een veilige manier. Daarnaast willen wij Nederland weerbaar maken tegen de hedendaagse cyberaanvallen. Op dit moment zijn we bezig met het bouwen van een team, een groep consultants met een passie voor Security. Sinds oktober zijn we Managed Security partner bij Microsoft en samen helpen we klanten met hun Security vraagstukken. Naast het leveren van kennis zijn we momenteel bezig met een implementatie van Microsoft Defender for XDR bij één van de grootste ziekenhuizen van Nederland.

Heb je nog tips voor mensen die je hebt geïnspireerd met jou carrièrepad?

Maak kenbaar dat je ambitie hebt, gedraag je er naar en toon initiatief. Zoek daarnaast een werkgever waar je ambities kunt waarmaken. Daarnaast heb ik geleerd dat het nog leuker is om anderen in hun kracht te zetten en dat je door samen te werken heel veel gave dingen kunt bereiken.

Waar sta je over 5 jaar?

Dan ben ik eindverantwoordelijk voor het volledige Microsoft Security team en de proposities binnen de Interstellar Groep.